Корисна інформація

Пам”ятка. Догляд за тваринами після стерилізації / кастрації

  1. Краще забрати тварину з клініки після операції не відразу, а через 2-3 години, щоб переконатися, що вихід з наркозу відбувається в межах фізіологічних норм і не супроводжується жодними ускладненнями. До того часу тварина починає реагувати на довкілля, а часом і намагається встати.
  2. Так як на час глибокого сну інтенсивність обміну речовин знаходиться на дуже низькому рівні – температура тіла знижується. В оселі тварину бажано розмістити біля джерела тепла на теплій підстилці або накрити. При тривалому зниженні температури тіла можна покласти до спини і кінчиків лап грілку або пляшки з теплою водою. Не слід обігрівати зону операційного поля, щоб уникнути кровотечі.
  3. У період виходу з наркозу тварина не контролює процес сечовипускання і може мочитися під себе, тому бажано тримати її на сорбуючій пелюшці або одягнути памперс.
  4. Після наркозу можливі поодинокі епізоди блювоти.
  5. Не виключено, що тварина через деякий час проявить апетит, але годувати його можна лише через кілька годин (5-8 годин).
  6. Перший час можна змочувати ясна і язик теплою водою, а коли відновиться можливість ковтати – можна поїти невеликою кількістю теплої води або злегка підсолодженого слабкого чаю.
  7. Починати годівлю слід з поживного корму, що легко засвоюється, можна також давати вівсянку або рис з пісною куркою. Годувати потрібно невеликими порціями в декілька прийомів.
  8. Після загальної анестезії можлива затримка дефекації до 2-3 днів внаслідок уповільнення перистальтики кишечника і зниження загального обміну речовин. При затримці дефекації довше 3 днів можна дати тварині вазелінове масло, касторову олію або Дюфалак.
  9. Для захисту післяопераційних швів на самок зазвичай одягають попону. Носити попону потрібно аж до зняття швів (9-10-й день після операції) і за необхідності ще 1-2 дні до повного загоєння. Слідкуйте за збереженням швів після операції стерилізації! Тварини легко травмують операційну рану, після чого загоєння відбувається набагато довше.

При необхідності можна обробити операційну ділянку розчином фурациліну (1 табл. на півсклянки води) або 3% перекисом водню. Уникайте використання спиртових розчинів (йод, зеленка) – вони надмірно пересушують ніжну шкіру і уповільнюють регенерацію.

  1. Після кастрації у котів шви не накладаються, рана практично не вимагає догляду.

У псів догляд за раною залежить від способу кастрації – якщо кастрація здійснювалась з ампутацією мошонки – накладаються шви, які вам також потрібно берегти від пошкодження собакою протягом 10 днів. Якщо кастрація проводилася без ампутації мошонки – можливе утворення потертості, тому обробка полягає в корекції підмочування і попрілості (Ціндол, Левоміколь). Щоб тварина не проявляла надмірну увагу до рани – надягайте памперс відповідного розміру протягом кількох днів після операції.

  1. Симптоми статевої охоти, хоча й у менш вираженій формі, можуть зберігатися на термін до 2-3 тижнів після операції – це відповідає періоду виведення статевих гормонів з організму після їх синтезу. 

Деякі звички у тварин можуть зберегтися – наприклад, якщо тварина звикла виходити на вулицю – воно буде прагнути туди потрапити в силу сформованої звички, а не через статевий потяг.

  1. Якщо у вас викликає побоювання стан тварини (протягом декількох днів зберігається слабкість, сонливість, відсутність апетиту, порушенння сечовипускання або дефекація) – не зволікайте, звертайтеся до лікаря. Операція під загальною анестезією являє собою серйозний стрес для організму, тому можливе загострення хронічних і в’ялоперебігаючих захворювань, що ускладнюють перенесенння наркозу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *