Корисна інформація

Що таке стерилізація?

Стерилізація – це хірургічне видалення частини репродуктивних органів (яєчників та матки у самок та сім’яників у самців) з організму тварини, тому подальша репродукція для стерилізованоі тварини неможлива. Процедура орхіектоміі (для самців) або оваріогістеректомії (для самок) швидка та безпечна процедура, звісно, якщо тварина здорова та молода.  Пацієнт знаходиться під загальною анестезією 10 – 30 хвилин та повертається до нормального життя протягом 3–5 днів.
Стерилізація проводиться одноразово протягом життя, ніякі повторні оперативні втручання з цього приводу більше не проводяться.

У якому віці краще стерилізувати кішку?
Стерилізацію можна проводити з 6 місячного віку, каструвати кота – з 8 місяців. В цьому віці у тварин жіночої статі може починатись перша статева охота, яка може тривати до місяця, в залежності від виду тварини та індивідуальних фізіологічних особливостей. Ознаки того, що у  тварини почалась статева охота включають в себе: поганий апетит, в’ялість або, навпаки, підвищена активність,  тварина може бути більш емоційна (особливо кішки), ставати в характерну позу, видавати короткі гучні звуки тощо. Коти починають мітити територію, сеча набуває концентрованого  специфічного запаху.  Якщо Ви помітили подібні ознаки у свого домашнього вихованця, це привід замислитись про стерилізацію.

Чи повинен я стерилізувати свою тварину?
Так, стерилізувати тварину потрібно, і на це є декілька причин. По–перше, під час статевоі активності тварини можуть бути дуже голосними, причому це може продовжуватись цілодобово, іноді взагалі ніколи і не закінчуватись. Самці починають мітити територію, тому приміщення, де вони живуть, має специфічний неприємний запах. До того ж самці можуть ставати агресивними до інших людей або тварин, пробують втекти з дому. Кішки та суки можуть вагітніти, іноді, повірте, і непомітно для власника. Наприклад, кішка може вагітніти 3 – 4 рази на рік, таким чином народжувати 9 – 20 котенят в рік.
По–друге, нестерилізовані тварини мають схильність до певних захворювань. Наприклад, у кішок та сук зростає вірогідність захворіти раком молочних залоз до 90 % у порівнянні зі стерилізованими тваринами. Слід пам’ятати, що самки старші 7 річного віку складають групу ризику щодо розвитку запалення матки (ендометриту) та полікістозу яєчників. Застосування хімічних гормональних контрацептивів можуть значно прискорити розвиток вище вказаних захворювань.
Чи важко моїй тварині жити без нащадків?
Ні, тварини народжують не задля задоволення, вони не планують заводити сім’ю, а стають «рабами своїх гормонів».

 

Як я можу підготовити свою тварину до стерилізації?
Для того, щоб розрахувати можливі анестезіологічні ризики, ми рекомендуємо проводити передопераційну діагностику:

 – загальний та біохімічний аналіз крові; 

– ультразвукове обстеження органів черевної порожнини та/або серця.

Перед запланованим оперативним втручанням тварина потребує голодноі дієти протягом 6-8 годин. Ми рекомендуємо догляд за твариною як мінімум 1 – 2 доби. Після повернення додому з клініки тварині потрібно дати спокій та притримуватись рекомендацій Вашого ветеринарного лікаря.

Ми розуміємо, що день оперативного втручання може бути тривожним для Вас, тому хотіли б зробити цей день якомога  спокійнішим та приємнішим.

 

З повагою, «Вірний Друг».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *